Říjen 2008

56 dní do Vánoc

30. října 2008 v 14:08 Vánoce
Tak už jenom 56 dní.

68 dní do Vánoc

18. října 2008 v 11:04 Vánoce
Tak se nám to pěkně zkrátilo. Ještě to je,ale 68 dní.

74 dní do Vánoc

12. října 2008 v 10:27 Vánoce
Tak už je to zase o něco kratší. Už je to jen 74 dní.

Adventní věnce

12. října 2008 v 10:15 Vánoce



Balení dárků

12. října 2008 v 10:14 Vánoce
Co budeme potřebovat:
  1. rozmanité balící papíry (nikdy dárky nebalte do jednoho balícího papíru)
  2. tenké a široké stuhy nebo již vyrobené umělé mašle
  3. ostré nůžky
  4. průhledná lepící páska
  5. tužky
  6. pravítko
  7. trpělivost
  8. pokud chcete připravit netradiční zabalení dárků-budete dále potřebovat přírodní materiál,lýko,hedvábí....prostě podle vlastní fantazie
Rada: Nikdy nebalte všechny dárky až 23.prosince večer...nakonec vás přepadne únava a dárky nebudou připravené....

Zlaté prasátko

12. října 2008 v 10:10 Vánoce
Zlaté prasátko se za odměnu má zjevovat lidem, kteří se od rána Štědrého dne po východ první večerní hvězdy, téhož dne, postí. Tento zvyk patří již odedávna k těm nejoblíbenějším, ale také nejtajemnějším, protože není zcela objasněna, jelikož se prasátko ještě nikomu nikdy neobjevilo.
Prase však bylo v předkřesťanských dobách symbolem slunce a o zimním slunovratu, na který připadají křesťanské Vánoce, se sluneční kotouč ujímá vlády a noci se pomalu zkracují. V dávných dobách se půst nebral na lehkou váhu a prasátku pomáhal hlídat děti "svatý šprech", který by se podle pověry nezdráhal provrtat nezbedovi bříško, jen proto aby se přesvědčil, že skutečně nic nepozřel.

Hod střevícem

12. října 2008 v 10:10 Vánoce

Tato pověra měla mladým svobodným dívkám zjistit jestli se v následujím roce provdají. Dívka se postavila zády ke dveřím a přes rameno hodila svým střevícem. Když špička boty směřovala ke dveřím dívka se do roka vdala a odešla z domova. Když však špička byla směrem domů, dívka si na vdavky musela ještě nejméně rok počkat.

Lití olova

12. října 2008 v 10:09 Vánoce
Dnes je velice složité koupit olovo. Avšak když se rozhlédnete v prodejnách s rybářskými potřebami, tam může zakoupit olůvka, která se používají jako zátěž na vlasec. Olůvka roztavíme v kovové nádobce s dřevěnou rukojetí nad plamenem svíčky. Roztavený kov opatrně lijeme do nádoby se studenou vodou. Olovo ztuhne asi po 5 minutách a teprve potom je můžeme vyjmout z vody a zkoumat, co nám věští.

ZÁKLADNÍ TVARY:
  • čáry rovné - spokojený, klidný život
  • čáry vlnité - nejasnosti, zmatky, cestování
  • čáry jako půlkruh - falešný přítel, zrada, rozchod
  • kruh uzavřený - finanční zisk, dědictví
  • kruh porušený - zklamání, špatné zdraví, špatná finanční situace
  • dva kruhy - svatba
  • dva porušené kruhy - rozchod, zrušení zásnub nebo svatby
  • ovál - sňatek z lásky
  • čtverec - harmonický život
  • trojúhelníky - štěstí v podnikání
  • jeden kříž - smrt přítele nebo příbuzného
  • dva kříže - zajištěné stáří
  • mřížky - vězení
  • zvířata - buď milosrdný
  • hadi - nepřátelství, zrada
  • hvězdy - úspěch ve všem
  • květiny - láska, rodinné štěstí
  • stromy - dlouhá životní cesta
Pokud jste našli zcela neidentifikovatelný tvar, záleží jen na vaší fantazii, jak ho pojmenujete.

Krájení jablka

12. října 2008 v 10:08 Vánoce
Na Štědrý den lidé krájí jablka napříč, proto aby zjistili jak se jim příští rok povede.
Jestliže rozkrojí jablíčko a objeví se hvězdička, celý rok budou zdravý a plní vitality.
Pokud po jeho rozkrojení napříč se ojeví křížek nebo je jablko červivé bude mít dotyčný špatný rok nebo dokonce umře.

Pouštění skořápek

12. října 2008 v 10:08 Vánoce
Jak v dávných dobách, tak i dnes se rodiny nadovádějí při pouštění lodiček.
Připraví se mísa s vodu a skořápky vlašských ořechů, do kterých se pomocí nakapaného vosku připevní svíčky.
Lodičky se zapálenými svíčkami se nechají plout po vodě.
Majitele lodičky, která vydrží nejdéle svítit a nepotopí se, čeká dlouhý a šťastný život.

Vánoční kapr na kořenové zelenině

12. října 2008 v 10:07 Vánoce
  • 520 g kapra-filety
  • 60 g mrkve
  • 160 g brambor
  • 60 g petrželového kořene
  • 60 g celeru
  • 80 g cibule
  • 100 g másla
  • sůl
  • pepř bílý, mletý
  • 4 g petržele
  • 4 ČL mouky - pšeničné, špaldy
  • 80 ml bílého vína
  • 120 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany
  • muškátový oříšek
  • 8 g křene
Zeleninu umyjeme a osušíme. Mrkev, brambory, petrželový kořen a celer oškrábeme a nakrájíme na malé kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno.
Brambory oloupeme, rozčtvrtíme a vaříme ve slané vodě do měkka. Po uvaření slijeme a vložíme na pánev s máslem.
Brambory osolíme, opepříme a posypeme čerstvě nakrájenou petrželí.
Zbytek zeleniny necháme na másle zpěnit, zasypeme moukou, doplníme bílým vínem a zeleninovým vývarem a krátce povaříme. Za varu pozvolna vlijeme smetanu. Kořenovou zeleninu dochutíme pepřem, muškátem a solí.
Z kapřího filetu odstraníme šupiny, omyjeme, osolíme opepříme, vložíme na pánev s olejem kůží dolů a pečeme. Před dokončením filet obrátíme a dopečeme z druhé strany.
Brambory a kořenovou zeleninu uspořádáme na talíři, posypeme trochou křenu a kapří filet vložíme na kořenovou zeleninu.
Smetanovým fondem vzniklým při přípravě zeleniny polijeme zeleninu a kapra a servírujeme.

Rybí polévka

12. října 2008 v 10:06 Vánoce

2 petržele
1 velká hlava, kosti, ploutve a ocas z 1 kapra
3 velké mrkve
cibule
2 stroužky česneku
5 kuliček celého koření
5 kuliček celého pepře
sůl
petrželku
Dobře očištěnou rybí hlavu, ocas a ploutve dáme do hrnce, přidáme na plátky nakrájenou zeleninu, rozpůlenou cibuli, česnek, sůl a koření. Zalijeme osolenou vodou a zvolna vaříme. Když je maso měkké, polévku přecedíme.Vývar podle chuti přisolíme a vložíme do něj obrané maso z hlavy. Doplníme opraženou houskou a petrželkou a podáváme.

Kapr na pivě

12. října 2008 v 10:06 Vánoce
  • 6 očištěných porcí kapra
  • sůl
  • mletý pepř
  • 250 ml světlého piva
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 1 středně velká cibule
  • citronová šťáva
  • 50 g másla
  • mletý kmín
  • sladká paprika
Kousky ryby osolíme, opepříme, pokapeme pivem (ne vším) a vložíme asi na hodinu do chladničky. Na oleji osmahneme na tenká kolečka pokrájenou cibuli a vložíme na ni porce kapra. Zalijeme zbylým pivem, mírně pokapeme citronovou šťávou, okořeníme kmínem a paprikou, přidáme máslo a na mírném ohni pomalu dusíme doměkka. Jako příloha se hodí bramborový salát, bramborová kaše nebo chléb.

Italský bramborový salát

12. října 2008 v 10:05 Vánoce
  • 1kg brambor vařených ve slupce
  • 4 vejce natvrdo
  • 1 cibule
  • 50g kaparů
  • pepř
  • sůl
  • bazalka
  • petrželka
  • olivový olej
  • ocet
Brambory i se slupkou omyjeme a vaříme. Hotové je slijeme a oloupeme. Ještě teplé je nakrájíme na kolečka. Nasekáme bazalku, petrželku, cibuli a vejce natvrdo a vše promícháme s bramborami. Přidáme kapary, zalijeme olejem, ochutíme zředěným octem, osolíme a opepříme.

Drážd´anská Vánoční štola

12. října 2008 v 10:04 Vánoce
  • 750 g mouky
  • čajovou lžičku soli
  • 150 g másla
  • 180 g rozinek
  • 150 sladkých mandlí
  • 50 g hořkých mandlí
  • 60 g kandované pomerančové kůry
  • 180 g kandované citrónové kůry
  • pět polévkových lžic rumu
  • 70 g kvasnic
  • vanilinový cukr
  • strouhanou kůru z jednoho citronu
  • ¼ l mléka
  • máslo na vymazání plechu
  • 50 g másla
  • 50 g moučkového závinu na povrch závinu
Mouku prosejeme do mísy, uvnitř uděláme důlek a do něho vlijeme kvasnice rozmíchané ve čtyřech polévkových lžících mléka se špetkou cukru. Necháme vykynout.
Jakmile kvasnice vzejdou, přidáme zbytek vlažného mléka, cukr, vanilinový cukr, sůl, máslo nastrouhané na vločky a citrónovou kůru. Vařečkou zaděláváme těsto tak dlouho, až se na povrchu začnou dělat puchýřky.
Přidáme kandovanou kůru, oloupané a krájené mandle, rozinky a rum. Pečlivě promícháme a necháme na teple 15 minut odpočívat.
Na pomoučeném vále rozválíme těsto do čtverce o velikosti 30x40 cm. Svineme jej do závinu, přikryjeme utěrkou a necháme patnáct minut odpočívat. Do středně vyhřáté trouby vložíme závin a asi 40 až 50 minut pečeme.
Upečený závin ihned polijeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.

Vánoční puding z Velké Británie

12. října 2008 v 10:03 Vánoce
  • 80 dkg hovězího loje
  • 45 dkg zkaramelizovaného cukru
  • 12 dkg citronové kůry
  • 12 dkg kandovaného ovoce
  • 1 kávová lžička muškátového ořechu
  • 45 dkg strouhané housky
  • 22,5 dkg prosévané mouky
  • 45 dkg vajec
  • 1 sklenice (na bílé víno) koňaku
  • 1/2 litru mléka
Do dobře ušlehaných vajec zpracujte přísady, přidejte mléko a vše dobře umíchejte. Celé necháte stát 18 hodin v chladu, přidejte koňak a těsto potom vlijte do dobře tukem vymazané pudingové formy a vařte v páře 8 hodin. Udané množství stačí na přípravu pudingu pro 20 až 28 osob. Vánoční puding vydrží při dobrém uskladnění rok i déle.

Vůně Vánoc- Muškátový oříšek

12. října 2008 v 10:02 Vánoce
Muškátový oříšek je druh léčivého koření. Jedná se o sušený "endosperm" muškátovníku pravého. Je asi 3 cm dlouhý, obvejčitý, světle hnědé barvy, na povrchu mírně vrásčitý. Nejedná se tedy spíše o oříšek, jak naznačuje název, ale o část semena.
Muškátovník v našich krajích volně růst nenajdeme, původně pochází z poměrně malého souostroví Indonésie, ale dnes je pěstován i v mnoha dalších zemích s tropickým podnebím.
Muškátový oříšek je příjemným zpestřením vánočního cukroví, ale musíme si pamatovat, že je také velice silný, hlavně pro lidi se srdečními poruchami a pro těhotné ženy...proto používejte toto koření jen na špičku nože!

Vůně Vánoc- Badyán

12. října 2008 v 10:01 Vánoce
Badyán je koření, které vůní velmi připomíná anýz. Má kořenitě nasládlou chuť. V lidovém lékařství bývá užíván jak čaj příznivě působíví při kolikách a reumatizmu.
Hvězdicový anýz je součástí tradičního čínského koření pěti vůní, ale používá se i v Indonézii či ve Vietnamu. U nás se používá se v likérnictví, voňavkářství i v potravinářském průmyslu. V tradiční české kuchyni se užívá i jako náhrada anýzu do speciálních sušenek, švestkových povidel, hruškového kompotu i k aromatizaci čajů. Celé koření má dlouholetou životnost.
O Vánocích však badyán používáme do od nepaměti oblíbených perníčků. Jeho vůně nám naladí krásnou vánoční atmosféru.

Vůně Vánoc- Skořice

12. října 2008 v 10:00 Vánoce
Kůra skořicovníku cejlonského je běžně užívané koření. V léčitelství se používá skořicový olej, tinktura i sirup. Kůra je silným desinfekčním prostředkem, zlepšuje tráveni, odstraňuje nadýmání, působí protiprůjmově, podporuje chuť k jídlu a zlepšuje látkovou výměnu. Účinně působí při regeneraci sil po úrazech a těžkých chorobách. Působí na chuť k jídlu, celkově osvěžuje a podporuje trávení.
Další využití skořice je jako přísada do vánočního cukroví nebo do oblíbeného vánočního punče. Má skvělou kořenně nasládlou chuť a příjemnou vůni a i proto je tolik oblíbená.